söndag 6 februari 2011

Nordenpremiärpaddling av Tiderace Xtreme

I morse satte jag mig i bilen och tog en sväng till södertälje där jag skulle möta upp Peter från Kajakevent som kört hela natten för att leverera nyanlända Tiderace kajaker till oss.
Med på släpet låg årets stora nyhet från Tiderace nämligen Tiderace Xtreme, en kajak man antingen tycker är skitläcker eller skitful... Allt utgår från betraktarens öga. Om man pratar om kompromisslösa kajaker ritade för specifika ändamål kan man nog säga att Aled Williams hittat rätt här. En otroligt lättmanövrerad kajak för stora vågor och lek kring bränningar och skär. Kanske inte den snabbaste rent fartmässigt på plattvatten, men det finns mycket få kajaker som kan manövreras med sådan lätthet som denna, kajaken är 517cm lång och 52 cm bred, trots den ringa bredden för att vara en havskajak skulle jag med lätthet sätta vilken nybörjare som helst i den, med andra ord mycket god grundstabilitet, man kan helt fokusera på manövrering och överblick över vågorna. Kajaken är MYCKET lättsvängd (läs sväng på en femöring). Trots den stora volymen i fören (370liter totalt) kändes inte Xtremen särskilt fall/lovgirig, inga problem att paddla i rak sidvind ca8m/s utan att fälla ned skäddan.
Ska bli intressant att prova kajaken med lite mer last, misstänker att den då får lite annorlunda egenskaper.
Rickard Janz testade också Xtremen och såg tydliga likheter med P&H Delpin avseende manövreringsegenskaperna.
Tiderace Xtreme sida vid sida med en Tiderace Xplore och en Arrowkayaks Nuka
Här ser man rätt tydligt den stora volymen i stäven hos Xtremen, Xplore är 10 liter större och knappt en halvmeter längre!


Xtreme sida vid sida med en Arrowkayaks Play, två moderna playboats med liknande egenskaper men lite olika form, Play ser mer ut som en långfärdskajak om man jämför med xtreme.

Alla dessa kajaker går att provpaddla nu på lördag den 12 februari hos oss på Nynäs Kajak vid NSS fagerviken i Nynäshamn mellan 11-14, hör gärna av er om ni kommer.

/Pelle
Nynäs Kajak