onsdag 28 december 2011

Snabbtest Tiderace Xtra

Det var ett tag sen vi skrev något här, men här kommer en liten snabbtest av den nya tiderace modellen Xtra som vi fick hem lagom till Jul. Xtra presenterar Tiderace som en kajak i deras Seaplay serie.
Syftet och tonvikten hos kajaken ligger vid Våglek och surf  dvs en kajak som är mycket lättmanövrerad även under tuffare förhållanden. Längden 5.05m och bredden 56.5cm samt den tydliga rockern och den platta botten talar för att detta är en kajak som är gjord att surfa och rockhoppa med. Kajaken finns i tre layuper, G-core, Hardcore och Carbon Pro den provade kajaken är i G-core ett vaccumbakat skrov i Glasfiber/epoxi som är efter härdat i ugn. uppstyvat med Soric 2mm Coremat i botten och under däcket. Denna version väger 25kg volymen är 369L

Här kommer några bilder från när vi packade upp vårt demoexemplar, som vanligt fanns det inte något att anmärka på vare sig i hur kajaken kom förpackad eller hur finish och byggkvaliteten är.
Väl inslagen i bubbelplast inlastad i en mycket styv wellpappkartong där hela kajaken är upphängd i mitten så att kartongen tar alla stötar, önskar att alla kajaker kom lastade så...

Vårt Demoexemplar är så här i Juletid passande nog röd/svart med vitt skrov, de tvåfärgade däcket är Tiderace nya layout för 2012.
I Skrovet har man gjutit in två svarta band... också detta är nytt för 2012
Även Layouten på modellnamnen har fått sig en uppfräschning
Tyvärr hade jag fått en vattendroppe på linsen vilket gör bilderna från testet på vattnet lite suddiga
Kenneth som normalt paddlar en Tiderace Xplore kände sig mycket bekväm i Xtra.
Hur var då Tiderace Xtra i Vattnet?
-I mitt tycke var Xtra en riktigt kul kajak som har en hög initialstabilitet vilket gör kajaken till en trygg "plattform" även i brytande sjö (Vi första provtillfället blåste det ca 10m/s och gammal dyning på ca 2m gjorde paddlingen rolig med mycket brytande sjö...)
Kajaken vänder på en femöring både på platt vatten och i vågor, mycket lätt att lägga ner på kant och sedan hålla där genom hela svängen.
Lätt att få upp i surf, det märks att den stora volymen i förskeppet lyfter upp kajaken på vågen, ingen större risk för broachar i surf...
På plattvatten märks det att Xtra har mycket rocker och en platt botten, detta är inte den snabbaste (mest lättdrivna) kajak jag paddlat men jag hängde ändå med bra med resten av den grupp jag var ute med där flera av paddlarna satt i betydligt mer lättdrivna kajaker.
Sittkomfortmässigt satt jag riktigt bra (1.90m lång och ca 95kg) nästan lika bra som i Tiderace Xcite som hittills är den bekvämaste kajak jag suttit i.

Återkommer så fort jag hunnit prova Xtra lite mer.

/Pelle
Nynäs Kajak2 kommentarer:

Johan sa...

Den verkar rätt kul. Skiljer den sig mycket åt i sin karaktär jämfört med Xtreme.

Pelle sa...

Hej Johan!

Xtran är en mer lätthanterlig kajak jämfört med Xtreme. Det beror nog dels på längden, men också volymen framförallt i förskeppet som är lite mer "normal" än på Xtreme...

Kom gärna ner och provpaddla den!

MVH
Pelle