lördag 18 april 2009

Påsktur till Huvudskär 2009

De senaste åren har vi under påsken åkt skidor i JÄmtlandsfjällen men i år valde vi istället en 5 dagars paddeltur i Stockholms södra skärgård. Med på turen var våra vänner Petter och Cissi.
Efter en förmiddag med regn sprack vädret på skärtorsdagen äntligen upp och vi packade våra kajaker och drog öster ut från vår uthyrning på Trehörningen i Nynäshamn.

Första kvällens tältplats blev Östra stranden på Stora björn, Efter en tidvis dimmig paddling över Mysingen kom vi ut mot det öppna havet vilket gjorde att dimman till stora delar försvann.

Kvällen bjöd på en fullmåne som steg upp ur havet i österPetter och Cissi äter lunch på Vallboskär utanför Utös ostkust. En helt otrolig paddling med knappt någon vind, strålande sol och mycket sjöfågel...Långfredagskvällen tillbringades på ön Borgen mellan Utös norra udde och huvudskär, en perfekt tältplats på en slät bergshäll med Huvudskär i öster.På Borgen finns det flera gamla stenlabyrinter som enligt sägnerna gav tur vid fisket om man gick igenom dem innan man begav sig ut till havs.Påskaftons frukost...


Landstigning på Huvudskär, vinden lyser med sin frånvaro och alla är glada!

Efter 26km paddling och 2 gråsälar senare äter vi påskbuffé på ön Skomakarskär väster om kyrkviken på Utö. En helt otrolig påsktur med lätta vindar och sol, påskdagen bjöd dock på en del dimma med ca 100m sikt vilket gav en spännande överfart över mysingen...