lördag 31 januari 2009

Paddling till Stora Ramklöv lör 31/1 2009

Lördagmorgon utlovade SMHI 2-4 m/s NO och runt nollgradiga temperaturer. Jag och Kenneth bestämde därför oss för en paddeltur.
Öster om Gårdsund började molnen att spricka upp, vi valde att styra ut mot Stora Ramklöv för en fika. Efter Ramklöv styrde vi söderut mot SÖdra spetsen på Yttre gården, det var en del roliga vågor som bröt över den rad av grynnor som ligger mellan Ramklöv och Rödkläppen vilket gjorde paddlingen riktigt rolig...
På Gårdsfjärden bröt molnen upp ytterligare så vi avslutade turen i solsken och blå himmel.

Plurrningsövning med friluftslivskursen på Nynäshamns Gymnasium 28/1 2009

Jag har denna vår den stora äran att vara lärare för en friluftsliv och ledarskapskurs på Nynäshamns gymnasium, elverna är från olika program och från olika årskullar.
Denna kurs som har som syfte att ge eleven en fördjupad insikt i olika typer av friluftsliv och hur man som ledare leder grupper i naturen är riktigt kul! Alla elever har dessutom aktivt valt denna kurs som kan tyckas ligga lite utanför de vanliga kurserna på gymnasiet, vilket gör eleverna extra motiverade.Som första utomhusaktivitet planerade vi in en is´plurrningsövning i samråd med SSSk´s Nynäshamnssektion. Från SSSK ställde Ulf, Bertil och Roland upp och visade både teoretiskt men framförallt praktiskt hur eleverna skulle bette sig om dom hamnade i vattnet när dom var ute på isarna.
Samling hos ULf Holm på hans varv vid Himmelsöbron, eleverna lyssnar koncentrerat på Ulf när han berättar vad denna eftermiddag kommer att innehålla.


Väl ute på isen var snart den första "plurraren" i vattnet resten av eleverna hjälpte till med säkerheten och var beredda att dra upp honom om nått skulle gå fel.Väl uppe på isen hjälpte sedan eleverna varandra att byta de blöta kläderna mot torra.Snart var isen full av både stolta, nydoppade elever och oroliga "torra" som väntade på sin tur.

Som en samanfattning av dagen vill jag först och främst tacka Ulf, Bengt och Roland för en mycket bra genomförd övning. Men också alla duktiga elever som helhjärtat deltog och hjälpte varandra både före och efter doppen.

söndag 25 januari 2009

Dimtur på Drevviken

Söndagen var bokad sedan länge med våra vänner Petter och Cissi, vad vi skulle göra och hur hade vi däremot inte bestämt, bara att vi skulle vara utomhus.
Eftersom Petter och Cissi tillbringat nyåret och början av Januari klättrandes på röd granit i Egypten kände de ett uppdämpt behov av långfärdskridsko.
Vi träffades på drevviken vid sköndal.Isen var verkligen inte bra, helt vattentäckt med mycket stora fält av överis, Carina och Petter stöp båda två flera gånger, så vid fikat var iallafall Carina blöt...

Petter var som ett barn trots isen...
Carina och Cissi hade en något ljummare inställning till isen men annars var allt tipptopp!!!
Dagen avslutades med ett bildspel från Cissi och Petters Egyptenresa och lite andra bilder från deras tid som glaciärguider på Nya Zeeland. Kul med såna vänner som trots att vädret var som en kraftig baksmälla med allt inlindat i dimma och regn ändå hänger med ut och gör kuliga saker.